Jubileum – Voorbeeld speech

Jubileum - Voorbeeld speech

 

Beste mensen,

Fijn dat u hier met zovelen aanwezig bent om stil te staan bij het 25-jarig jubileum van Kees. ‘Onze Kees’, mag ik wel zeggen, want Kees is vergroeid geraakt met ons bedrijf. Zoals ook Kees altijd over ‘wij’ spreekt als hij iets vertelt over onze firma. En hoewel we weten Kees, dat jij er geen behoefte aan hebt om op de voorgrond te staan, maken we daar vandaag een uitzondering op. Want hoe bijzonder is het tegenwoordig dat een werknemer 25 jaar bij een en hetzelfde bedrijf werkzaam is?

Ik wil graag met u in vogelvlucht door die 25 jaar heengaan en ik beloof u dat mijn speech klaar is voordat u uw glas leeg heeft;-)

Kees zette zijn eerste voetstappen in ons bedrijf als stagiair. Als leerling van wat toen nog gewoon de MTS heette, liep Kees drie maanden mee op verschillende afdelingen. En zoals dat gaat, kijken we bij een stagiair altijd of er potentie in zit.

Het was ons al snel duidelijk dat dat bij Kees het geval was. Een rustige jongen, beleefd (we hebben het ‘u’ zeggen er bijna uit moeten rammen, maar dat terzijde), goede basiskennis van de machines en leergierig. ‘Dat kon wel eens een blijvertje worden’, zeiden we al snel tegen elkaar. Kees op zijn beurt had het ook naar zijn zin, en zo is hij direct na de MTS bij ons in dienst gekomen. En zie ons hier nu eens staan, 25 jaar later!

Kees heeft de eerste jaren bij werkvoorbereiding gezeten, maar het was al snel duidelijk dat hij verder wilde in het bedrijf. Kees heeft gretig gebruik gemaakt van ons opleidingsaanbod, er is volgens mij geen cursus of training geweest waar Kees niet aan deelgenomen heeft. Mede daardoor kon Kees de overstap maken naar de afdeling werk in uitvoering. Door deze overstap kwam Kees ook meer buiten de deur en bleek dat hij behalve een vakman ook een uitstekende vertegenwoordiger van onze firma is geworden. Het feit dat wij hier vandaag ook verschillende gasten van buiten ins ons midden hebben is daar het bewijs van.

Rustig en beleefd, zei ik zo even over Kees. Dat is hij altijd gebleven, maar als hij het nodig vond liet hij zeker van zich horen. Als Kees wat langer op het werk bleef dan gewoonlijk, wist je dat er iets was. En ja hoor, in negen van de tien gevallen kwam de vraag ‘heeft u even?’. Natuurlijk Kees, maar alleen als je ‘je’ tegen me zegt;-) Vaak ging het dan over dingen die we volgens Kees beter konden doen. Of hij had het gevoel dat een collega niet zo goed in zijn vel zat en wilde dat onder de aandacht brengen. Een enkele keer ging het over iets dat hem zelf aanging, maar het belang van Kees was meestal ook ons belang, dus daar waren we dan snel uit.

Beste mensen, ik zie dat de glazen leeg beginnen te raken, dus ik ga afronden.

Kees zit nog steeds bij werk in uitvoering, inmiddels als manager van de club. En bij alle mooie woorden die u mij over Kees hebt horen zeggen, denkt u misschien dat we het over de ideale schoonzoon hebben. Ik kan u geruststellen, ook aan Kees mankeert wel wat. Om te beginnen koestert hij sympathieën voor een voetbalclub uit een plaats, ik noem de naam niet, maar zo’n zestig kilometer hier vandaan. Zeer discutabel als u het mij vraagt, maar goed.

Een andere kleine onhebbelijkheid die ik hier wel met u kan delen, is het feit dat Kees altijd trek heeft. Koek, snoep, chocola, niets is veilig. Zodra zijn oog erop valt is het weg. Daar staat wel tegenover dat Kees zelf de voorraad geregeld aanvult, dus het wordt hem (meestal) vergeven.

Nee Kees, meer zal ik niet verklappen;-) Het wordt tijd om af te ronden: Kees, wij zijn je zeer erkentelijk voor alles wat je in de afgelopen 25 jaar voor ons bedrijf hebt gedaan en hopen dat je daar nog een tijdje mee doorgaat. We willen dat ook graag tot uitdrukking brengen middels een materiële geste. Het is bekend dat wij in sommige opzichten een traditioneel bedrijf zijn, zo ook op dit punt. Dus Kees, hier is voor jou het welbekende horloge van de zaak. Welverdiend en ik hoop dat je het met plezier zal dragen.

Beste mensen, mag ik u dan vragen om het glas te heffen en te toasten op onze Kees! Hartelijk dank voor uw komst en voor uw aandacht en ik wens u nog een genoeglijk samenzijn!