Tips voor het houden van een speech

Tips voor het houden van een speech

Realiseer je waarom je een speech gaat houden

Zie het als jouw boodschap, jouw voordracht. Jij wilt iets overbrengen. Het is geen verplichte spreekbeurt, je voegt iets toe aan de gelegenheid. Draag dat uit met trots en overtuiging. Weet dat het jouw speech is, jij hebt iets te vertellen!

 

Je hebt de speech meerdere keren doorgenomen en geoefend

Vanzelfsprekend heb je de essentie van de speech in je hoofd zitten. Het kan helpen de speech voor een ander een paar keer voor te dragen. Zo blijft het meer in je hoofd hangen en kan je om feedback vragen.

Je kunt de speech met of zonder de geschreven tekst voordragen, dat is ieders persoonlijke keuze. Ben je een beetje nerveus en gebruik je de geschreven tekst als geheugensteuntje? Leg als het mogelijk is het papier voor je neer als je gaat voordragen. Zenuwen kunnen er voor zorgen dat je handen gaan trillen, dat is extra zichtbaar met een a4’tje in je handen.

Kies je er voor de speech zonder hulpmiddel voor te dragen, leer de speech niet woord voor woord uit je hoofd. Breek de speech op in punten waar over je wilt vertellen en realiseer je welke boodschap je wilt uitdragen. Op deze manier loop je niet vast als je een woord of zin niet meer kunt herinneren.

 

Bij het uitspreken van de speech spreek je laag en langzaam

Zenuwen kunnen ervoor zorgen dat je sneller gaat praten, je wilt er namelijk gauw van af zijn. Dan kan het gebeuren dat je halverwege buiten adem raakt.

Ontspan. Adem goed in en uit en probeer de spanning in je lichaam los te laten. Niet alleen word je er zelf rustiger van, ook komt je boodschap een stuk beter over als je er de tijd voor neemt.

Maak jezelf goed hoorbaar door een lage stem te gebruiken. Laag spreken leidt namelijk tot een verder bereik. Zo hoor je bij feestjes vaak buiten de bas van de muziek goed en de rest vaak niet of nauwelijks. Dit komt door de lange geluidsgolven van lage tonen. Deze ‘botsen’ minder vaak tegen obstakels of mensen en dragen daardoor verder.

 

Zenuwen horen erbij

Zenuwen, klamme handen, hartkloppingen… het hoort er allemaal bij. Vecht er niet tegen. Ook geroutineerde sprekers kennen dit gevoel en accepteren het.

 

Ben je echt nerveus? Adem een paar keer goed in en uit voordat je gaat speechen

Als de zenuwen de overhand nemen, ga je onrustig ademen. Niet handig als je zo een speech moet voordragen. Neem een paar goede teugen lucht en adem weer diep uit. Dit zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en je hart rustiger gaat kloppen.

 

Zoek houvast in de zaal door oogcontact te maken met enkele toehoorders

Hoe mooi geschreven je speech ook is, het zal nooit helemaal tot zijn recht komen als je geen contact hebt met degenen die naar jou luisteren. Wellicht zijn er personen aanwezig waarmee je je meer vertrouwd voelt, of is het onderwerp van de speech ook aanwezig. De aandacht van deze personen kunnen je helpen jouw speech nog meer leven te geven.

 

Kijk er niet tegen op

Laat het niet je ervaring van de gelegenheid beïnvloeden of bederven. Vind je het echt niet fijn om te speechen? Bedenk dan maar zo, ook dit gaat voorbij. Ook als de zenuwen doorschemeren, is dat alleen maar menselijk en niemand zal je daarop beoordelen.

En wie weet gaat er wel een verborgen speechtalent in jou schuil!

Wil je meer weten over speechen of een op een feedback op de speech die jij gaat houden? Neem gerust contact met ons op!

The Speech Factory notebook